Fitten - Pozitívan

Változtass könnyedén,
lemondások nélkül

A sporttáplálkozás motivál…

2013.11.14 11:28

mert eredménye van!

Múlthéten volt a kisfiam 3 hónapos.  Mivel egyre élénkebb, és napközben nem sokat alszik, egész nap gyerekdaloktól, meseolvasástól és dumálástól hangos a ház. Edzeni minimális időm van, éppen ezért helyezek nagyobb hangsúlyt a táplálkozásra, aminek meg is van az eredménye! 🙂

Azt azért jó tisztázni az elején, hogy a sporttáplálkozás nem valami ideig-óráig tartott fogyókúra. Ez egy jól bevált, eredményeket ígérő életmód. Nem kell ahhoz  verseny sportolónak lenni, hogy valaki ezt a táplálkozási rendet, életmódot folytassa. Mozogni kell, de ezt az egészségéért is megtenné az ember, vagy ha le akar adni néhány kg-t. Ugyan vannak olyan „csoda” diéták, amelyek mozgás és mindenféle megszorítás nélkül ígérnek hangzatos eredményeket, de lássuk be, ezek egyáltalán nem, vagy csak ideig-óráig működnek, mert aztán jön a jojó effektus, és nem csak annyit hízunk vissza, amennyit leadtunk, hanem a dupláját.

 Hogy miért van ez?

Mert az ilyen „csoda” diéták során felborul a szervezet anyagcseréje, a test alkalmazkodik az alacsony energia bevitelhez, egyre kevesebb kalóriát használ fel, majd ha a diéta abba marad, a megnövekedett kalória bevitellel többet raktároz, és azonnal hízásnak indul,  innen pedig még nehezebb lesz a következő súlyleadás. Tehát azzal teszed a legrosszabbat, ha nem eszel! Az alacsony energiaszintről , ingerlékenységről már nem is beszélek, ezt biztosan mindenki megtapasztalta már koplalás során.

Éppen ezért a sporttáplálkozásban nagyon fontos a rendszeres étkezés (legalább napi 5x) és a megemelt fehérje bevitel. (én 6-7x is eszem egy nap)

Mindez azért, hogy az anyagcsere folyamatos működésben legyen, és ne raktározzon semmi feleslegeset a szervezet számára, leginkább zsírt ne! 🙂

Azzal pedig, hogy rendszeresen étkezel, nem lesz vércukor ingadozás, nincs éhezés, így elmarad a fogyókúra legnagyobb ellensége: az „este kieszem a hűtőt, bármi van is benne” szindróma.

A megemelt fehérje bevitellel pedig kevesebb szénhidrátot fogsz fogyasztani, ami már önmagában hozzájárul a cél eléréshez.

E szerint élek én is nap mint nap, és bátran állíthatom, hogy a szülés utáni plusz kg-k és cm-ek leadásában is működik, kipróbáltam.

Jelenleg 53,5 kg vagyok, ami 1 kg-val kevesebb, mint ahogy kezdtem a diétát, de amint már az elején is kihangsúlyoztam, hogy nem a súly a lényeg, mert a nadrágjaim szerint sokat formálódtam. A combom 1-1 cm-vel lett vékonyabb, és a testzsírszázalék mérő mérleg (amivel dolgozom a munkám során is) szerint a testzsír százalékom lefele, míg az izomszázalékom gyönyörűen felfele ível, tehát alakulok, pedig  most a 3 hónapos pici miatt, csak hetente 3x olykor 4x edzem ¾ órát.

És remekül vagyok! 🙂   csak ajánlani tudom mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?