A közérzeted függ az emésztőrendszeredtől is

2014.10.09 20:54

Gyerek elaludt, így csak most, este 9-kor tudtam leülni nyugodtan a gép elé.

Délelőtt tudtam edzeni egy kicsit, hátaztam és a végén futottam 15 percet.

A futás most nagyon jól esett, ha lett volna több időm, akkor nem szállok le a futópadról 15 perc után.

Vacsira a parajos csirkeragu zabpalacsintába tekerve elkészült és finom lett.

 (ez még sütés előtti állapotban lett fotózva)

Kicsit ugyan féltem a parajpürétől, mert még sosem kóstoltam, és úgy tudtam nem szeretem, de egész jó íze volt ebben a formában elkészítve. A gyerkőcnél eddig a sóskával próbálkoztam, amiből egy kanállal volt hajlandó enni, semmi többet, most ő is megkóstolta a parajt, és ízlett neki. Tök jó, örülök.  🙂

Receptért kattints ide:

https://www.fitten-pozitivan.com/products/parajos-csirkeragu-zabpalacsintaba-tekerve/

Egyre több ilyen reformételt próbálok beiktatni a családi étkezésekbe, persze még ‘hagyományos’ ételeket is szoktam főzni, a fiúknak, de azokat is egészségesebb verzióban készítem el (pl fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet használok)

 A reform ételeket én sem egyik napról a másikra kezdtem fogyasztani, ez az életmód, amit folytatok, ez sem rögtön alakult ki, ez egy hosszú folyamat eredménye. A jól berögződött szokásokat, ételeket, étkezéseket nem tudtam elhagyni azonnal, idő kellett hozzá, apró lépésenként alakítottam ki a jelenlegi életmódom. (Régen a hagyományosan elkészített ételek mennyiségével variáltam inkább a minőség helyett, ha fogyni akartam, teszem hozzá, helytelenül) 

Ez nemcsak az alakom miatt, hanem egyre jobban az egészségem miatt is fontossá vált számomra. Régebben nagyon sokat fájt a hasam, gyomrom, emiatt rossz volt a közérzetem is. Később vált csak világossá, hogy minderre az elfogyasztott ételek nagy hatással vannak.

Az emésztőrendszeri problémák kialakulásában a helytelen táplálkozási szokások és életmód, az adalékanyagok jelenléte, a növényi rostok hiánya, valamint a stresszhatások egyaránt szerepet játszanak.

Az emésztőrendszer legsúlyosabb ellenségei a finomított szénhidrátok (fehér liszt, fehér cukor) valamint a különböző eljárásokkal értéktelenné tett, adalékanyagokkal dúsított élelmiszerek

Az étkezés átalakítását nem akkor kell kezdeni, amikor már baj van (napi szintű has és gyomorfájás, puffadás, rossz közérzet). A finomított, konyhakész, valamint a hús és tejipari termékek helyett a zöldségekre, gyümölcsökre, olajos magvakra, teljes kiőrlésű gabonákra, azaz minőségi tápanyagokra épített étrend az emésztőrendszer épségének legfőbb megőrzője.

Vélemény, hozzászólás?