Fitten - Pozitívan

Változtass könnyedén,
lemondások nélkül

A jó szénhidrát nem ellenség

2014.02.27 09:43

A tegnapi bejegyzésben említettem, ha tartósan és egészségesen szeretnél fogyni, akkor nem érdemes az alacsony kalória tartalmú fogyókúrákra alapoznod a sikered, nem érdemes beleőrülni a kalória számolgatásba. Ha számolgatni akarsz, akkor számold a szénhidrát, fehérje és zsír bevitelt, mert ez a módszer működik tartósan és eredményesen. Na persze, itt sem kell átmenni mániákus számolgatásba, és két lábon járó tápanyagtáblázatnak lenni, csak érdemes 1-2 alapvető dolgot tudni a tápanyagokkal kapcsolatban, hogyan szolgálják a diétád sikerességét, hogy formás alakod legyen éhezés nélkül.

Nézzük először a szénhidrátot, mert a fogyókúrázó nők többsége már ennek a szónak a hallatán képes kirohanni a világból. Ugyanis sokan a szénhidrát szót, csak a csokival, sütivel, kekszekkel, tehát azokkal az ételekkel társítják, amelyektől biztosan csak a zsírpárnák rakódnak a hátsó félre.

A szénhidrát az egyik legfontosabb tápanyag, ami energiát biztosít nekünk a mindennapok során. Az energiaszükségletünk kb. 50%-át fedezik a szénhidrátok.

Aki valaha már fogyókúrázott, az biztos ismeri azt az érzést, amikor feszült, ideges, fáradékony vagy a fogyókúra során. Ilyenkor szokott az előfordulni, hogy előbb-utóbb feltéped a hűtő ajtaját, és betolod amit ott találsz, legyen az már bármi. Ez pedig ugye bár nem a kg-ok elvesztését támogatja.

Azt jó tisztába tenni  a fejekben, hogy a szénhidrát, a jó szénhidrát nem ellenség, hisz ebből nyerünk energiát a napi tevékenységekhez, ettől vág az agyunk, és ha megfelelő szénhidrátot viszel be a diéta során, ettől nem leszel idegbeteg. Ami lássuk be, nem hátrány 🙂

Azt persze fontos megválogatni, hogy a szénhidrát mennyiséget, miből fedezed. 

Az egyszerű szénhidrátok (kristálycukor, cukrot tartalmazó ételek) gyorsan bekerülnek a véráramba, ezzel hirtelen megemelve a vércukor szintet.

Az összetett szénhidrátok, mint pl. zabpehely, hosszabb ideig tudnak hasznosulni, lassabban emésztődnek, lassabban emelik a vércukor szintet, sokkal később leszel éhes, valamint kevésbé raktározódik zsírként a testben.

Azt, hogy a diéta során melyik szénhidrát típust válasszuk, segít megmutatni a glikémiás index. A magas glikémiás indexű táplálékok hajlamosak zsírként elraktározódni, valamint a vércukorszint gyors csökkenésével újra hamar éhesek leszünk, és viszonylag rövid időn belül evési kényszert érzünk.

A vágyott alak elérése szempontjából mindenképp érdemes az összetett szénhidrátokat választani, mint pl. zabpehely, zöldségek, saláták, teljes kiőrlésű gabonából készült termékek.

A mennyiségre azonban itt is figyelni kell, ahogy tegnap is említettem, a diéta elején érdemes 1,5-2 gr szénhidráttal kezdeni testsúlykilogrammonként.

Az én diétámban szerepelő szénhidrát jelentős része a rizs, pufi rizs, és zabpehely, ezeket bátran fogyasztom a meghatározott mennyiségben, ettől van energiám, nem vagyok feszült, éhes, és mégis fogyok 🙂

 De azt hangsúlyozom, hogy a mennyiségre figyelni kell!!

A reggeli gyerekszobás torna, ma popsi formálásból állt:

lábemelés oldalra 6×30-30

Este lesz még 1 órás súlyzós edzésem, most pedig indulunk a gyerekkel egy jó nagy sétára a napsütésben 🙂

Vélemény, hozzászólás?