A hát erősítése

2013.10.04 20:08

A hasizmok mellett a másik fontos terület a hát, amely valószínűleg megsínylette a terhességet, és erősítésre van szüksége. A hasizom gyakorlatok nem járnak a kívánt eredménnyel, ha a hát görnyedt, és a vállak előre esnek.

A hátfájásnak sokszor a rossz tartás az oka, ezt általában a terhesség során a növekvő magzat súlya okozza. A szülés után pedig a baba cipelése további megterhelést jelent a gerincnek.

A tartásjavító,- erősítő és izomépítő gyakorlatok segítenek megelőzni, megszűntetni a hátfájást.

Az én hátam a rendszeres edzésnek köszönhetően erősnek mondható, ám a terhesség utolsó hónapjában már erős derékfájás jellemezte a mindennapjaimat, most pedig, hogy a gyermekem súlya napról napra gyarapszik, a hátfájás ellen harcolok.

Az edzés során mind a felületes, mind a mély hátizmok megdolgoztatása fontos.  A felületes hátizmok adják a hát rajzoltságát, ez esztétikai szempontból jelentősebb.  A mély hátizmok funkciója az egyenes testtartás biztosítása, a gerincoszlop védelme, a gerinc feszítése, előre hajlás, és felegyenesedés, oldalra hajlás, és törzsfordítás. Tehát látható, hogy mennyire fontos az edzése a hátfájás elkerülése szempontjából is.

A mai nap edzés része  a mély hátizmok átmozgatásáról, erősítéséről szólt:

bemelegítés: átmozgató gimnasztika 15′

medence mobilizálás hanyattfekvésban

gerinc mobilizálás térdelő támaszban

-térdelő támaszban ellentétes kar és láb emelése 4×15

                                      

– gumiszalaggal tarkóhoz húzás 4×15

                      

-soft ball-al magastartásban törzsemelés a talajon 4×15

-törzsemelés lapockazárással 4×15

-hason fekvésben ellentétes kar és láb emelése 4×15

-nyújtás

Egészségemre 🙂

Vélemény, hozzászólás?