8 alternatíva a cukor helyettesítésére

2017.02.19 17:07

A hétvégét itthon töltöttük kis Zé gyógyulásval. Megfázott, ami péntek estére csúcsosodott ki, így jobbnak láttam, ha nem csavargunk a hétvégén, hanem rendesen meggyógyul. 

Vasárnap a nagyszülők jöttek a gyerkőc névnapjára és a nagymamával elkészítették a farsangi jelmezt is. 

A gyerek szellembokor akar lenni az ovis farsangos. Gőzöm sincs, hogy honnan vette az ötletet, vagy létezik e ilyen egyáltalán, de az biztos, hogy pontos elképzelése volt a jelmezről, ami alapján a nagymamival el tudták készíteni.

Minden esetre legalább egyedi. 🙂

A nagyszülőket kis Zé névnapjára fitt sült banános-túrós pitével vártuk, a kis törpe természetesen minden részletnél segített a sütésnél. 

Hozzávalók: 

tésztához:

– 75 gr rizsliszt

– 75 gr aprószemű zabpehely

– 100 gr kókuszzsír

– 2 ek. chiamag

– 1 tojássárgája

– 50 gr eritrit

A tészta hozzávalóit alaposan dolgozd össze egy robotgépben, majd tedd a hűtőbe kb. 20 percre. 

töltelék:

– 250 gr zsírszegény túró

– 2 banán

– 1 tojás

– 2 ek. rizsliszt

– 50 gr eritrit

– 20 ml rizstjeszín

– 1/2 tk. őrölt fahéj

– 20 gr kókuszzsír

A banánokat karikázd fel, és a 20 gr kókuszzsíron süsd meg, majd várd meg míg kihűl. Közben egy tálban keverd össze a töltelék többi hozzávalóit, és végül forgasd hozzá a sült banán karikákat. 

Egy kis tortaformát vagy pite formát bélelj ki sütőpapírral, nyomkodd az aljára a tésztát, majd kanalazd rá a tölteléket és simítsd el a tetejét. 180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 30-35 percig, vagy addig amíg a teteje aranybarnára pirul. 

Szerencsére a hagyományos cukrot ma már sokféle édesítővel helyettesíthetjük, ennél a sütinél pl. az eritritet és banánt használtam édesítésre.

A fehér cukor méreg

Magyarországon ma egy ember átlagosan 36 kg cukrot fogyaszt el évente, a napi energiabevitel 15 %-át a finomított cukor adja. A „fehér cukor méreg” ezzel a kijelentéssel már biztos mindenki találkozott. 

De miért is jelent mérget a testünk számára a finomított cukor?

Szervezetünk olyan energiaforrásokat igényel, amelyekben egyúttal az emésztéshez, felszívódáshoz és egyéb funkciókhoz szükséges tápanyagok is megvannak. 

  • A finomított cukor gyakorlatilag nem tartalmaz sem vitaminokat, sem ásványi anyagokat, felgyorsítja a belső égési folyamat sebességét, ugyanakkor nem biztosítja az ehhez szükséges egyéb építő- és szabályzó komponenseket. (kálcium, vas, B vitaminok stb) sőt a kiürülését támogatja.
  • A cukor hatással van a kálcium anyagcserére, fogyasztásának hatására a szervezetből kiürülő kálcium mennyisége fokozódik. 
  • Az egyszerű cukor arra kényszeríti a szervezetet, hogy túl sok inzulint termeljen és ezzel csökkentse a vércukorszintet. A hirtelen lecsökkent vércukorszint azonban farkasétvágyat idéz elő és ezzel ördögi kört indítunk el, ami jelentősen hozzájárul a túlsúly kialakulásához.
  • A túlzásba vitt cukorfogyasztás elősegíti a fogszuvasodást, cukorbetegség kialakulását, és elhízáshoz vezet, valamint számos betegség forrása lehet mint pl. epehólyag gyulladás, anyagcsere zavarok, túlzott fáradékonyság stb..
Egy egészséges életmódban azonban nem kell lemondanunk az édes ízekről, még ha fogyni szeretnénk, akkor sem,  csak azt kell tudnunk, hogy mivel helyettesítsük a fehér cukrot. 

8 alternatíva a cukor helyettesítésére

  • méz 
Egy teljesen természetes cukor. Magas édesítő ereje van, rengeteg tápanyagot és enzimet tartalmaz, hő hatására viszont az utóbbiak sajnos lebomlanak. Ha fogyni szeretnél, nem a legjobb választás édesítésre.
  • kókuszvirág cukor
A frissen vágott kókuszvirág rügyéből készül, kimondottan gazdag ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Glikémiás indexe kb. fele a cukorénak, ezért nem okoz olan hirtelen vércukoremelkedést.
  • stevia
A stevia nevű növényből vonják ki. Az egyik legjobb természetes édesítőszer, vércukor szintet még csökkenti is. Sütésre-főzésre egyaránt  használható, mivel hő hatására íze nem változik. A kelesztési folyamatokat kissé lassíthatja, az élesztő felfuttatásához nem jó. 
  • agavé szirup
Az agavé növényből préselés után, hőkezeléssel nyerik ki. A méznél kicsit hígabb, és a vas,- kálium,- magnézium- és kalciumtartalmától függően világostól a sötétbarnáig terjed a színe. glikémiás indexe kb. fele a cukorénak, így lassabban emeli meg a vércukorszintet.
  • nyírfacukor
Más néven xilit. Általában a nyírfa kérgéből vagy kukoricarostból nyerik. Kb. 25-50% szívódik fel magas cukoralkohol tartalma miatt, ez az oka, hogy nem terheli az inzulinháztartást. 
  • datolyacukor
Szárított datolyából készítik, a mézzel együtt ez is nagyon jó édesítő hatású, és magas tápanyagtartalmának köszönhetően ez is lassabban szívódik fel a cukorhoz képest. 
  • eritrit
Természetes cukoralkohol. Állagát tekintve a kristálycukorhoz hasonlítjuk, édesítő ereje azonban 70-80%-os a cukorhoz képest. Nagyon jól oldódik vízben, glikémiás indexe 0, éppen ezért fogyáshoz a legjobb cukorhelyettesítő alternatíva. Más cukoralkoholokhoz képest nincs hashajtó hatása, sok szempontból a jolly joker. 
  • fruktóz
A gyümölcscukor. Annyiban van köze a gyümölcshöz, hogy szerkezetileg megegyezik a gyümölcsökben található cukorral. Lassabban szívódik fel, mint a sima cukor, viszont jóval gyorsabban, mintha az igazi gyümölcs formájában fogyasztanánk, elsősorban a rostok miatt.

Nincs kedved vagy időd főzni, de figyelsz a vonalaidra?

Rendelj fitt menüt az Avokádó Ételmanufaktúrától

– súlyvesztéshez vagy megtartáshoz
– sportoláshoz
– egészséges és tudatos táplálkozáshoz
Nézd meg az étlapot és rendelj, katt. a képre

Vélemény, hozzászólás?