6 étel, amit a hűtődnek tartalmaznia kell, ha diétázol

2017.07.03 11:16

6 étel, amit a hűtődnek tartalmaznia kell, ha diétázol

Múlt hétvégén szombat reggel kis Zével a Bosnyák téri piacon kezdtük a napot, bevásároltunk friss gyümölcsökből és zöldségekből.

A zöldségek mellett isteni finom áfonyát és málnát vettünk, aminek egy részéből vasárnap reggel fitt gyümölcsös zabkása készült. 

A másik részéből pedig tegnap este liszt és tejmentes áfonyás-málnás zabmuffint sütöttem hozzáadott cukor nélkül, amiből ma remek fitt tízórai lett friss sárgabarackkal.

Hozzávalók 5 db-hoz:

– 1 tojás

– 1 banán

– 7 ek. zabpehely

– 2 ek. olvasztott kókuszzsír

– 2 ek. eritrit

– 2 ek. kókuszreszelék

– 1/2 kk. szódabikarbóna

– őrölt fahéj

– 1-1 marék friss áfona és málna

– ízlés szerint 95%-os reszelt étcsokoládé (elhagyható)

Elkészítés: 

A banánt pépesítem egy villával, hozzákeverem az egész tojást, zabpelyhet, kókuszreszeléket, eritritet, olvasztott kókuszzsírt, szódabikarbónát, őrölt fahéjat. Alaposan összedolgozom a tésztát, majd a végén óvatosan beleforgatom a málnát és az áfonyát. 

Muffin formákban töltöm (én muffin papírt használtam) a tetejét ízlés szerint megszórom étcsoki reszelékkel, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütöm.

6 étel, amit a hűtődnek tartalmaznia kell, ha diétázol

Ha le szeretnéd dobni a felesleges kilókat, feszesedni, formálódni szeretnél, vagy pusztán csak egészségesebben étkezni, a hűtő esetében is érvényes, hogy amit a szem nem lát, a gyomor sem kíván, azaz csupa olyan élelmiszerrel érdemes megtöltened, ami az egészséged és céljaidnak megfelelően a fogyásod, formálódásod támogatja.

Én többek között ezért nem veszek itthonra nutellát, ha nem látom eszembe sem jut mennyire finom és milyen jó lenne belőle egy kanálka. 🙂

Szánj egy kis időt a hűtőd átrendezésére. Szabadulj meg a kevésbé egészséges falatoktól és helyette töltsd fel olyan egészséges dolgokkal, amiből bármikor fitt finomságokat tudsz készíteni a egész család számára.

tojás

Ha diétázol az egyik legjobb választás akár reggelire, akár vacsorára a tojás. Ahhoz hogy a tested feszes legyen, a csökkentett szénhidrát bevitel mellett a megemelt fehérje bevitelre is figyelned kell, ennek pedig az egyik legjobb alternatvíája a tojás. Számos verzióban elkészítheted, akár főve, akár sülve, rántottának, lágytojásnak, tortilla lapba tekerve, zöldségekkel, vagy anélkül. Variáld bátran a recepteket.

gyümölcsök

A gyümölcsök bár tartalmaznak gyümölcscukrot, amit súlyvesztés esetén ugyanúgy figyelembe kell venni, mint a fehér cukrot, azonban mégsem kell lemondani róla, csak az időpontot kell helyesen megválasztani. Ha elsősorban fogyás a cél, akkor a gyümölcsfogyasztást tedd a reggeli illetve délelőtti időpontra. Ideális az alacsonyabb cukortartalmú friss idénygyümölcsökkel megtölteni a hűtőt mint pl. málna, áfonya, őszibarack, és kerülni a magasabb cukortartalmú gyümölcsöket mint pl. banán, szőlő. 

Gazdagíthatod vele a reggeli zabkásádat, készíthetsz belőle joghurtos gyümölcssalátát, vagy fincsi gyümölcsturmixot. 

zöldségek

Ha nincs kedved vagy időd egy főtt étel elkészítésével bajlódni, akkor a legjobb megoldás ha diétázol egy friss zöldségekből összedoboott saláta, hiszen tele van vitaminnal és még csak nem is hízlal. Válassz minél színesebb zöldségeket. A saláta fehérje tartalmát 1-2 főtt tojással, vagy tonhallal könnyedén biztosíthatod.

mandulatej

Hazánkban kb. 2-3 millió ember szenved laktózérzékenységben, ami annyit jelent, hogy nehézségei vannak a tehéntej megemésztésével. Tej és tejtermékek fogyasztása után kellemetlen tüneteket észlelnek mint pl. puffadás, hasi görcsök, hasmenés. A bélrendszeri problémák mellett maga a tejfogyasztás számos olyan betegség hátterében állhat, amire nem is gondolunk, mint pl. bőrproblémák, cukorproblémák. Éppen ezért érdemes minimálisra szorítani tejfogyasztást és/vagy növényi tejjel helyettesíteni, amire kiváló alternatíva a mandulatej, rizstej, kókusztej. 

teljes kiőrlésű rozskenyér

Egy életmódváltásnál vagy a táplálkozás megreformálásánál az első nagy lépést a fehér kenyér illetve a fehér lisztből készült pékáruk elhagyása jelenti. Azonban nem kell teljesen lemondanod a kenyérről, pékáruról, cseréld le teljes kiőrlésű rozskenyérre. 

Én csak nagyon ritkán eszem kenyeret, de nálunk mindig van a mélyhűtőben 1-2 rozskenyér lefagyasztva, amit a fiúknak bármikor elő tudok venni ha szükség van rá pl. szendvicsnek, pirítósnak. 

görög joghurt

Ha diéta alatt megéhezel egy kis édességre, időnként jó választás lehet a görög joghurt friss bogyós gyümölcsökkel, chiamaggal keverve. A görög joghurt rendkívül sok probiotikumot tartalmaz, melyek segítik az egészséges bélflóra kialakulását, segítik az emésztést és erősítik az immunrendszert, hozzájárulnak a jó közérzet kialakításához. 

Vélemény, hozzászólás?