5 tipp a hatékonyabb edzéshez

2016.12.01 17:41

Kis Zé tegnap közölte, hogy űrhajós szeretne lenni. Azt is megindokolta, hogy miért: „azért szeretnék űrhajós lenni, hogy el tudjak repülni a csillagok közé, mert ott olyan jó lehet lenni.” 🙂

A hétre eddig kipipálva 3 súlyzós edzés, és hátra van még 2 kardió. 

Az étrend kb. 80%-os, kihasználom még a decembert, januártól úgyis indul a versenyre felkészítő diétám. 🙂 Az elmúlt hetekben nagy kedvenceim lettek a nyers aszalt gyümölcsös magvas energiagolyók. Villámgyorsan elkészíthetőek, egészségesek, és kiváló energia forrást jelentenek pl. edzés előtt. 

A hét elején ezt a szupertápláló edzés előtti müzligolyót készítettem.

Receptért katt. a képre: 

Már agyban készülök a januárra, és várom, hogy megkezdjük a versenyre felkészítő edzéstervemet és diétámat. Január első hetében találkozom az edzőmmel, kitűzzük a heti/havi célokat az edzésben és étrendben is. A megfelelő tervezés elengedhetetlen a célok felé vezető úton. 

Több embernél látom azt, hogy ugyan eljön edzeni, de éppen aznap találja ki, hogy mihez van kedve, milyen gyakorlatokat csináljon, lézeng, ténfereg a teremben különösebb célok nélkül. Kicsit emelgeti a súlyokat, aztán kicsit fut, teker, majd vissza a gépekhez, de tervszerűség nincs abban, amit csinál. Ebben az esetben jó eséllyel nem azt az eredményt fogja kapni, amit valóban szeretne, megáll a fejlődése, vagy éppen el sem indul, így hamar elveszti a mozgás iránti lelkesédést, motivációját és néhány hónap után elmarad a teremből. Sokszor elég kisebb változtatás is, pl. egy edzésterv, vagy edzés előtti étkezés helyes megválasztása és máris elindult a fejlődés. 

5 tipp a hatékonyabb edzéshez

  • mindig legyen edzésterved
Ha tervszerűen dolgozol, egész biztosan nem fogsz ácsorogni, ténferegni az edzőteremben, hogy éppen akkor találd ki, hogy milyen gyakorlatokat is szeretnél elvégezni. Egy edzéstervvel rengeteg időt és feleslegesen elpazarolt energiát spórolhatsz meg magadnak, az edzésed rövidebb és hatékonyabb lesz. 
  • a végső célodat bontsd kisebb lépésekre
Ha valaki maratonra készül, az sem rögtön a 42 km -es táv teljesítésével kezdi az edzést, hanem fokozatosan növeli a lefutott távokat. Fontos, hogy legyenek heti szinten kitűzött apróbb céljaid az edzésben. Egyik héten pl. a súlyt növelheted 1-1 gyakorlatnál, másik héten pl. az ismétlésszámot. Ha sikerült elérned a heti kitűzött cél, akkor pedig jutalmazd meg magad valami aprósággal, pl. egy kiadós lábedzés után egy 20 perc szaunával. 🙂
  • reális kalóriafelhasználás
Sokan hajlamosak túlbecsülni az edzésen elégetett kalóriákat, és edzés utána azzal a tudattal, hogy ezt már úgyis ledolgozták, betolnak pl. egy fehér lisztes cukorban gazdag péksütit.
A legtöbb futópad és sok edzés alkalmazás csak becsült értékeket, elégetett kalóriát mutat  Ha ennél pontosabb és személyre szabott értékeket szeretnél kapni akkor érdemes pulzusmérő órát használni saját adataiddal (nem, életkor, súly stb..) beállítva
  • edzés előtti étkezés
Az edzésen nyújtott teljesítményedet nagymértékben befolyásolja az edzés előtt elfogyasztott étel. Ha például edzés előtt rövid idővel nehezebb ételt eszel, akkor a gyomornak nem lesz ideje megemészteni a táplálékot, és az edzésen garantált a hányinger, rossz közérzet és gyengébb teljesítmény. Ha pedig éhgyomorra edzel, jó eséllyel akkor sem tudod magadból kihozni a legjobb teljesítményed. 
Legjobb ha valami könnyű snacket választassz, ami vegyesen tartalmaz gyors és lassú felszívódású szénhidrátokat is, például zabot, aszalt vagy friss gyümölcsöt, magvakat. Ideális a fent említett szupertápláló edzés előtti müzligolyó. 
  • megfelelő sportruházat
És itt nem a méreg drága, márkás, éppen aktuális divatot követő ruházatra gondolok. A lényeg, hogy kényelmes legyen, jól szellőzön, hagyja a bőrt lélegezni. Nagyon sok jó minőségű saját márkás sportruházat kapható, reális árakon. A cipőválasztásnál érdemes figyelembe venni azt, hogy jól tartsa a lábfejet és a bokát, így megkímélheted magadat néhány sérüléstől. 

Fitt menü az Avokádó Ételmanufaktúránál!

– súlyvesztéshez vagy megtartáshoz
– sportoláshoz
– egészséges és tudatos táplálkozáshoz
Nézd meg az étlapot és rendelj! KATT. a képre

Szeretnél személyre szabott életmód tanácsokat, étrendet, edzéstervet?

Segítek Neked, KATT. a képre:

Vélemény, hozzászólás?