Fitten - Pozitívan

Változtass könnyedén,
lemondások nélkül

5/10/15 zsírégető edzésmódszer otthonra

2016.04.26 15:18

Az időjárás nem viccel. Tegnap reggel majdnem jeget kellett kaparnom az autóról. A múlthéten ahogy elhatároztam, hogy munka előtt megkezdem a szabadtéri futásokat, azóta reggelente folyamatosan 10 fok alatt van a hőmérséklet, és mivel elég lassan jövök ki a torokfájásos, köhögős nyavalyából, ezért a hajnali futásokat ilyen hidegben szüneteltetem. 

Tegnap délutánra azonban gyönyörűen kisütött a nap és bár lábedzésem volt reggel a teremben, hazaérve kihasználtam a jó időt és még csináltam egy mini edzést a kertben.

5/10/15 zsírégető mini edzés otthonra

Ha kevés időd van az edzésre, de mégis szeretnéd alaposan megmozgatni a tested és felpörgetni az anyagcseréd, ezzel elősegítve a fogyást, formálódást, akkor bátran alkalmazhatod az 5/10/15-ös edzésmódszert. Az 5/10/15 a gyakorlatok ismétlés számára vonatkozik. Próbáld ki ezt az otthoni mini edzést, de nyugodtan tehetsz más gyakorlatokat is az ismétlés számok után. Arról persze ne feledkezz meg, hogy a fogyához, formálódáshoz oda kell figyelned a táplálkozásodra is, hiszen az alakunk 70%-ban a táplálkozáson múlik. 

Első kör:

– 5 fekvőtámasz

– 10 lábemelés váltva kéztámaszban

– 15 guggolás

Második kör:

– 5-5 kitörés

– 10 kéztámaszban guggolásba ugrás

– 15 mp kitartás oldalsó kéztámaszban

Végezd el a köröket egymás után 4x. 

Verseny időszakban heti 10-12 edzést csinálok egy héten, off szezonban, ahogy most is, általában heti 6 edzésem van súlyzós és kardió vegyesen. Ennyi mozgás mellett az izületeim alaposan igénybe vannak véve, de lekopogom 🙂 egészségesek, azonban a megelőzést fontosnak tartom, ezért edzéseimen nagyon figyelek a gyakorlatok helyes kivitelezésére, az izületek lehetőség szerinti tehermentesítésére és a vitamin és ásványianyag bevitelre. Aktív sportolóként most felkértek, hogy a megelőzés részeként, az izületeim erősítésére tegyek egy próbát a Cartinorm+D3 izületvédővel. 

Nem kell messzire mennem, az izületi problémák a környezetemben is sok embert érintenek. Ki a csuklójában, ki a térdében, csípőjében érez fájdalmat. Az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód már önmagában is oka lehet az izületi panaszoknak, ha ehhez még túlsúly is társul, az még nagyobb rizikófaktort jelenthet. De izületi problémák jelentkezhetnek az aktív sportolóknál is a túlzott igénybevétel miatt, vagy pl. egy munkából adódó egyoldalú terhelés, az anyukáknál pedig a gyerek rendszeres féloldalas csípőn való hordozása is jelentősen igénybe veheti az izületeket. 

Emellett a modern életünkben számos kockázati tényező van jelen az izületeink számára, mint pl. az alacsony kálcium és D vitamin bevitel, a foszforsav tartalmú szénsavas üdítőitalok fogyasztása, a túlzott alkohol fogyasztás és dohányzás, vagy a szteroid tartalmú gyógyszerek szedése. 

Tippek az izületeink egészségének megtartásához

Néhány hasznos szokás kialakításával jelentősen csökkentheted az izületi problémák kialakulását:

– rendszeres mozgással

– edzésen a gyakorlatok helyes kivitelezésével

– zöldségben, gyümölcsben gazdag, változtos étrenddel

– szénsavas üdítők mellőzésével

– bőséges folyadék (víz) fogyasztással

– minél több szabad levegőn tartózkodással

Szeretnél személyre szabott étrendet, életmód tanácsokat, edzéstervet?

Kattints a képre a részletekért:

Vélemény, hozzászólás?