4 gyakori hiba, amiért nem formálódik a tested

2019.04.28 20:43

Rendszeresen edzel, a táplálkozásodra is figyelsz, de mégsem látod az eredményét?

Ezek a kardinális hibák állhatnak a fejlődésed útjában – akár komoly sérüléseket is okozva.

Olvass tovább…

Nagy Judit és Nagy Judit. 🙂

Tegnap egy önérvényesítő asszertív kommunikációs tréningen vettem részt, ahol az előadót is Nagy Juditnak hívták. Különös érzés volt, amikor bemutatkozott és nyújtotta a kezét.

„Szia, Nagy Judit vagyok.”

Az első gondolatom az volt, hogy: „Nem. Ééén vagyok Nagy Judit”. 🙂

Judit személyében egy fantasztikus előadót, kommunikációs trénert ismerhettem meg.  A tréningen végzett csoportos gyakorlatok pedig jó tükröt tartottak elém és megmutatták azokat a területeket, amire érdemes fókuszálnom az előre lépés és fejlődés érdekében.

Jól éreztem magam a tréningen, új dolgokat tanultam, nyílt a gondolkodásom és a többi résztvető által új nézőpontokat ismerhettem meg.

Bár szuper volt a workshop, ugyanakkor eléggé kimerített, fáradtan és éhesen értem haza. A salátám után pedig édesszájú lévén pedig nem volt kérdés, hogy gyorsan összedobok valami fitt finomságot. 🙂

CUKORMENTES TÖKÖS-JOGHURTOS PARFÉT  készítettem.

Recepért kattints a képre:

Sokan nem is gondolják, hogy a főétkezések közötti nassolással mennyi felesleges kalóriát tudnak bevinni a szervezetükbe, ezzel aztán megállítva a fejlődésük, fogyásuk útját. Ha Te is édesszájú vagy, mint én, akkor válogasd meg az alapanyagokat, amiből a desszerteted, rágcsálnivalódat készíted. Törekedj a minőségi alapanyagokra, liszt helyett használj zabpelyhet, zablisztet, rizslisztet, kókuszlisztet, cukor helyett édesíts eritrittel vagy steviával, olaj és margarin helyett használj kókuszolajat vagy kókuszvajat.

Az étkezésed megreformálása mellett, azonban az alábbi dolgokra is érdemes odafigyelned, ha úgy érzed, hogy elakadtál a fejlődésben, fogyásban, testformálásban.

4 gyakori hiba, amiért nem formálódik a tested

  • túl nagy vagy túl kicsi súlyokat használsz 
Az edzéseden fontos a megfelelő súlyválasztás. A nők hajlamosak kisebb súllyal edzeni, attól félve, nehogy túl izmosak legyenek, míg a férfiak hajlamosak inkább több tárcsát pakolni a rúdra, mint amennyit szabályos kivitelezés mellett elbírnának.

Valójában egyik sem jó a fejlődésünk szempontjából.

Ha túl kicsi súlyokat használsz, akkor nem adsz megfelelő mértékű terhelést az izmaidnak a fejlődéshez. Hiszen ha belegondolsz, sokszor már a megpakolt bevásárló szatyor amit haza cipelsz, többet nyom, mint 2-3 kg, így edzésen bátran terhelheted az izmaidat ennél nagyobb súlyokkal is.

Viszont ha azelőtt növeled a súlyt, mielőtt megtanulnád a gyakorlat szabályos kivitelezését, könnyen megsérülhetsz.

  • túl gyakran mész edzeni
Ha heti 3 edzés már jó, akkor a heti 4 vagy 5 nyilván mégjobb. Nem igazán.
Kezdőként a hasznosnak tűnő lelkesedésed nem összeegyeztethető a tested edzések utáni regenerációjával. Az edzéssel „csak” stimulálod az izmaidat, de a fejlődéshez elegendő pihenés is kell.
  • nem alszol eleget
Az igazi regeneráció és izmaink fejlődése az éjaszakai pihenés alatt történik. Ekkor csúcsosodik ki a növekedési hormon szintje. Ha nem alszol 7-9 órát, akkor ez a szint egészen biztos alacsony, és a regenerációd sem a megfelelő fázisban zajlik.
Az éjszakába nyúló netezés, tévézés túlpörgeti az agyadat és még nehezebben merülsz álomba. Este már kapcsolt ki a telefonod és a tv-t, végy egy forró fürdőt és irány az ágy.
  • nem iszol eleget
Cukros üdítők, ice teák és energia italok helyett vízre van szüksége a szervezetednek. Akár már 2%-os dehidratáció is képes érezhetően rontani az edzésen nyújtott teljesítményeden, erőszinteden, állóképességeden. Általánosan javasolt mennyiség 30 tskg-ként 1 liter tiszta szénsavmentes víz.

Kattints a képre a részletekért: 

Vélemény, hozzászólás?