3 zsírégető mag a diétában

2015.10.21 14:07

Ma reggel a zabkását kicsit újragondolva készítettem el. Melitta, egy nagyon kedves ismerősöm adta hozzá az ötletet, hogy a zabkását sósan is el lehet készíteni. 

Nekem a sajtos zabkása íze nyersen egy kicsit merész volt, ezért pici kókuszzsíron megsütöttem a tésztát és a tetejére pirított zsírszegény pulykamell sonkát tettem. Így nagyon finomra sikeredett. Ezen felbuzdulva az ebédhez, most nem rizst készítettem köretnek, hanem sajtos-magos zablepényeket. 

3 féle magot tettem a tésztába. Pirított szezámmagot, lenmagot és tökmagot. 

Sajtos-magos zablepény sült szójával, ez a mai ebéd. 

Köztudott, hogy a diófélék és olajos magvak rengeteg zsírt tartalmaznak, ezért óvatosan kell velük bánni, de ha mértékkel fogyasztjuk őket, elősegíthetik a fogyást. Fontos azonban, hogy a só és cukormentes változatokat válasszuk. 

Mivel a „jó” zsírok elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, valamint a fogyáshoz is, mindenképpen érdemes mértékkel beiktatni a dióféléket, magvakat a diétás étrendbe. 

A szezámmag, lenmag és tökmag kiválóan beilleszthető egy egészséges, fogyást elősegítő étrendbe. 

A szezámmag a legjobb „fogyókúrás” magvak közé tartozik magas fehérje-, rost és E vitamin tartalmának köszönhetően, emellett ez az aprócska magvacska olyan fitoszterolokat tartamaz, amelyek csökkentik a koleszterin képződést. Magas kálcuim tartalma miatt pedig segíthet elkerülni a csontritkulást.

A lenmag nagyon sokoldalúan felhasználható, turmixokba, levesekbe, süteményekbe, kenyerekbe, salátára. Már napi 2 teáskanál lenmag elegendő rostot és omega -3 zsírsavat tartalmaz ahhoz, hogy beinduljon a fogyás. Kiválóan alkalmazható székrekedés ellen, ugyanis a lenmag felszínén az emésztés során képződő nyálka, serkenti a belek működését, így felgyorsítja az anyagcserét.

A tökmag magas cink és B vitamin tartalmának köszönhetően jelentősen segíti a zsírégetés folyamatát. Folsav tartalma is jelentős, minek köszönhetően kiegyensúlyozottabbá teszi az emésztést, ráadásul csökkenti a szívbetegségek kialakulását. A tökmagot érdemes nyersen megvásárolni és otthon megpirítani, mert a gyárilag pörkölt tökmag kálium-bromidot tartalmaz, ami meggátolja  a jód felszívódását a pajzsmirigyben, ez pedig az arra hajlamosaknál elősegítheti a depresszió kialakulását. 

Ne feledd, hogy egészségünk, alakunk 70%-ban a táplálkozáson múlik, a fogyás alapja pedig a megfelelően működő anyagcsere. Ehhez fontos, hogy elegendő folyadékot fogyassz, valamint rostban gazdag, növényi eredetű táplálékot vegyél magadhoz. Ahhoz hogy a fogyás beinduljon fontos még a megfelelő fehérjebevitel és a vitaminban gazdag táplálkozás. 

Teljesen személyre szabott táplálkozási tanácsot, étrendet szeretnél?

 Kattints a képre

Vélemény, hozzászólás?