3 egyszerű lépés amitől a tested formásabb lesz

2018.08.26 08:55

A tested formálása nem kell, hogy nehézséget okozzon. Három egyszerű lépéssel megváltoztathatod a test összetételedet, függetlenül attól, hogy izom építés vagy súlycsökkentés a cél. Ehhez azonban rendszeresen követned kell ezt a három egyszerű lépést.

Csütörtökön és pénteken kihasználtuk az ovi kezdés előtti utolsó meleg napokat és 2 napra lementünk a Balatonra. Zéti már nagyon várta, mert a kékrobotos nagypapáék éppen a Balatonnál nyaralnak egy horgász üdülőben és meglátogattuk őket, így jöhetett számára a várva várt horgászat a nagyszülőkkel. 

Reggel amikor útnak indultunk még nem volt szállásunk, útközben találtunk rá egy igazán hangulatos helyre Szentantalfán, Zsóka fogadójára.

Egy újabb hely kis hazánkban, amit szívből ajánlani tudok. Kedves fogadtatás, szuper apartman egy hangulatos nyugodtan környezetben, az étterem részben pedig isteni finom ételekkel várják az ide látogatókat. 

Mázlink volt, mert éppen felszabadult egy apartman, így itt töltöttük az éjszakát. Pénteken megnéztük Szigliget várát, majd útban hazafele a Tagyon birtokon ebédeltünk, ahonnan csodás kilátás nyílik a Balatonra. Imádtuk ezt a helyet is. 

Péntek este mire haza értünk nálunk már szakadt az eső és azóta is inkább őszire hasonlít az időjárás, de szombat reggel szerencsém volt, mert addig nem esett, amíg megcsináltam kint a kertben az edzésemet. 

A nyáron kitapasztaltam számomra a leghatékonyabb testformáló, egészségmegőrző és javító edzésformát. 

Van benne rehabilitáció, testformálás, zsírégető zóna, jóga típusú nyújtások, heti 1-2 pihenő nap és a legjobb, hogy nem kell hozzá edzőterembe menni. Ilyen edzéseket végzek most már harmadik hónapja és működik. Jól érzem magam a bőrömben, nem fáj sem a derekam sem a térdem (ami tavasszal még elég rendesen fájt) és külön jó, hogy nem kell minimalizálnom a szénhidrát bevitelt sem, mert az intenzív edzések (kiegyensúlyozott táplálkozás mellett) megfelelő mértékben pörgetik az anyagcserét és nem raktároz a szervezetem. 

3 egyszerű lépés amitől a tested formásabb lesz

Számodra sem kell, hogy nehézséget okozzon a tested formálása. Ehhez azonban érdemes figyelembe venned és rendszeresen követned a következő alapelveket. 

1, végezz rendszereszesen specifikus gyakorlatokat

2, ütemezz be heti 1-2 pihenő napot

A tested formálása érdekében a legcélszerűbb ha kevered az ellenállással végzett és saját testsúlyos gyakorlatokat. Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni, az edzés alatt az izom rostjaid a terhelés hatására megszakadnak (ezt mikroszakadásnak nevezik) majd regenerálódnak, így fejldőik az izomzatod. Ez a növekedés, formálódás nem az edzésmunka alatt, hanem a pihenő idődben történik,  éppen ezért van szüksége a testednek a pihenő napokra, ilyenkor áll helyre az egyensúly.

Az edzéseidben kövesd a következő alapelveket:

  • végezz intenzív saját testsúlyos és ellenállással végzett gyakorlatokat heti 3-4x
  • arányosan dolgozz alsó és felsőtestre is, a szervezetednek szüksége van az izomegyensúlyra
  • légy türelmes: talán ez a legnehezebb türelmesnek lenni, de a testednek időre van szüksége a formálódáshoz, izomépítéhez
  • iktass be pihenő napot
  • maradj motivált – tűzz ki apró, napi illetve heti célokat az edzésben – nézz motivációs videókat –  kövess sportolói posztokat

3, kövess kiegyensúlyozott étrendet

A testednek elegendő üzemanyagra van szüksége a mindennapi működéshez, edzésekhez. Felejtsd el az irreálisan alacsony kalóriás diétákat, amik gyors fogyást ígérnek. A koplalás nem csak a meglévő izomzatod vesztését és az anyagcseréd lelassulását okozza, de még a zsíranyagcsere szempontjából is káros hatású lehet. Egy kiegyensúlyozott étrend tápanyagban gazdag reggelit, ebédet, délutáni snacket, és a céljaidnak (testsúlycsökkentés vagy izomépítés) megfelelően összeállított vacsorát tartalmaz. 

Helyezd a hangsúlyt a minőségi szénhidrát fogyasztásra, egyél teljes őrlésű gabonákat, zöldségeket, főzelék féléket, gyümölcsöket, magas fehérjetartalmú ételeket és jó zsírokat. 

Emellett támogatsd a tested két alapvető méregtelenítő szervének – a májad és a veséd – működését. 

Segítségre van szükséged az egészségesebb életmód, formás test kialakításában?

Csatlakozz a 30 napos online életmód programhoz! 

Kattints a képre a részletekért: 

Vélemény, hozzászólás?