25 perces alakformáló futóedzés

2016.04.22 06:10

Egy átlagos csütörtök délutánunk képekben:

Kis Zé elvállalta a biogazdálkodás gondozását, így a paradicsom és eperültetés mellett lelkesen locsolja a palántákat minden nap. 🙂

Tegnap korán reggel 25 perc szabadtéri edzéssel kezdtem a napot. A futóedzésbe most saját testsúlyos gyakorlatokat is beiktattam.

Ha a fogyás és állóképességed fejlesztése mellett feszes és formás test a cél, a monoton kardió edzések mellett ezt az edzésfajtát is érdemes alkalmaznod. A futás ugyan nagy segítségedre lesz a fogyásban, de az izmaid nem fognak tőle kerekedni, ehhez saját testsúlyos vagy súlyzós gyakorlatokra van szükséged.  

Alakformáló futó edzésterv 

– 400 méter futás

– guggolás 20

– kitörés 15-15

– fekvőtámasz 15

Ebből csinálj meg egymás után 4 kört. 

A kardió edzések nagy segítséget jelentenek mind a fogyásban, mind pedig az állóképesség fejlesztésében, emellett számos más előnyös hatással is járnak, ami miatt érdemes beiktatnod az edzéstervedbe. 

Magas vérnyomás, inzulin rezisztencia, cukorbetegség ellen kardió edzéssel

A magas vérnyomás, inzulin rezisztencia, cukorbetegség kezelésében alapvető kellene legyen a mozgás beiktatása a mindennapokba. 

Az aerob mozgás növeli a sejtek inzulinérzékenységét, stabilizálja a vércukorszintet, így például az inzulinos cukorbetegeknél idővel csökkenthetővé válik a napi inzulin adag,  a 2-es típusú cukorbetegség esetén pedig a gyógyszeres kezelés akár el is hagyható. 

A magas vérnyomású beteg legtöbbje túlsúlyos, az aerob edzés a testzsír csökkentésével együtt csökkenti a vérnyomást is. 

A testsúly csökkentése az izületekre is jó hatással van, hiszen megszűnik a túlterhelés, így az izületi problémák is csökkennek. 

Persze ha valaki valóban fogyni akar, vagy javítani egészségi állapotán, mint pl. a magas vérnyomáson, cukorbetegségen, akkor elengedhetetlen, hogy az étrendjén is változtasson.

A futás vagy más jellegű kardió edzés egyik szuper mellékhatása, hogy csökkenti az idegesség, feszültség, depresszió tünetetit. Sokszor egy fél- egy órás futás, amikor a gondolatok helyükre kerülnek, felér egy pszichoterápiával, emellett a felszabaduló boldogság hormonok új erőt és motivációt adnak.

Kardió edzésként nem muszáj a futást választanod, lényeg, hogy olyan mozgásformát válassz, ami megdolgoztatja  keringés és légzőrendszered, terhelő és fejlesztő edzésmód, lehet ez akár bringázás, intenzív gyorsgyaloglás, ellipszis tréner vagy akár step aerobik is.

Ha segítségre van szükséged az étrended és edzésterved kialakításában, kattints a képre a részletekért:

Vélemény, hozzászólás?