20%-kal kevesebb, 20%-kal több

2014.11.13 10:47

Ma egész nap áramszünet lesz, így nincs fűtésünk. Természetesen a karbantartási munkákat nem nyáron, vagy ősszel végzik, amikor még jó idő van, hanem fűtésszezonban. Na de nézzük a jó oldalát, hál’istennek nincs nagyon hideg odakint, így talán nem hűl le túlságosan a lakás sem.

Több emailt kaptam mostanában azzal a kérdéssel, hogy „hogyan kezdjem el az életmódváltást? Min változtassak, hogy ez a kilókban is megmutatkozzon?”

Az emberek többsége szeret enni, de ugyanakkor jól kinézni is szeretne, kevés mozgással és lemondások nélkül. A XXI. században élünk, a kényelem világában (lásd. engem is rosszul érint, hogy egy napig nincs áram, nincs fűtés, nincs mikro, nincs meleg étel stb..) ehhez szoktunk hozzá, tehát valahol érthető is, hogy nem szeretnénk lemondani az eddigi jól megszokott, kényelmes életünkről, ami nem biztos, hogy feltétlen az egészséges táplálkozásról, rendszeres mozgásról szólt eddig. Csak ahogy telik az idő, leginkább azt nem értjük, hogy szaladnak fel észrevétlenül a kilók, szűkebb lesz a nadrág, romlik az egészségi állapot. Időközben kipróbál az ember kismillió fogyókúrát, zsírégető bogyókat, zsírbontó kütyüket, de egyszer eljön a pont, hogy belátja, változtatni kell valamin ahhoz, hogy megőrízze vagy javítson az egészségi állapotán, és mellékhatásként, még fogyjon is néhány kilót.

Általában a felszedett kilók nem 1-2 hét alatt rakódnak ránk, hanem hosszú hónapok, vagy évek alatt, vagy akár a várandósság alatt,  így ne várjuk azt, hogy 2 hét alatt eltűnik rólunk minden plusz, ami nem odavaló.

Gyerek, család mellett nem könnyű diétázni,  és rendszeresen beiktatni a mozgást a mindennapokba, ezt én is tapasztalom, igen összehangolt logisztikára van szükség, ami sok esetben még így sem megvalósítható.

Egy korábbi bejegyzésemben már írtam a legegyszerűbb diétás módszerről, vagyis arról, hogy ha valaki fogyni akar, de nem tud betartani egy előírt étrendet, akkor egész egyszerűen felezze meg, ami a tányérján van, ez eleve kevesebb kalóriabevitelt fog jelenteni. Az elején sokak számára azonban még ez is megterhelő lehet,  egész egyszerűen azért, mert folyamatos az éhségérzet, a gyomor, az agy nem féladagokhoz van hozzászokva.

Egy módszer arra, hogy hogyan kezdjünk bele az életmódváltásba, leginkább lemondások és éhezés nélkül, ami ugyan nem villámgyors, hanem lassabb, de tartós fogyást eredményez, az a 20%-kal kevesebb, 20%-kal több módszer.

Nem kell megfelezni az adagot, csak 20%-kal szedj kevesebbet az ételből, amit megennél, ez valószínűleg nem fog hiányozni. És fogyassz 20%-kal több zöldséget. Ha 20%-kal kevesebb tésztát szedsz, tegyél 20%-kal több zöldséget!

Ezzel a módszerrel első lépésként bárki könnyebben belevághat az életmódváltásba.

Mindemellett törekedjünk a minőségi tápanyagbevitelre, sok vízfogyasztásra, és heti 3x legalább 30 percet próbáljunk meg mozgásra szánni az időnkből.

Vélemény, hozzászólás?