2 dolog, amire mindenképpen figyelj futópados edzésnél

2017.12.01 19:12

2 dolog, amire mindenképpen figyelj futópados edzésnél

Ezt a bejegyzést már rég meg akartam írni, csak végül mindig elfelejtettem. 🙂

Azonban a szerda reggeli kardió edzésem során újra eszembe jutott, és minden egyes alkalommal eszembe jut, amikor futópadra állok és futnak körülöttem, ugyanis mindig van olyan ember, aki helytelenül használja a futópadot, és amellett, hogy baromi idegesítő tud lenni, ahogy csapkodja a lábát a szalagon, gerinc és rehabilitációs trénerként az az első gondolatom, hogy teljesen tönkrevágja az izületeit, ha minden egyes alkalommal ebben a stílusban fut, márpedig hogyan futna, ha senki sem tanította meg neki a helyes testtartást, járást és futást. 

A legtöbb ember azt gondolja a futásról, hogy ez a világ legegyszerűbb sportja, hiszen csak vesz egy edzőcipőt és kimegy a szabadba, vagy feláll a futópadra és elkezd futni. Igen, látszólag a legegyszerűbbnek tűnik, azonban ha nem figyel a testtartására, nem figyel arra, hogyan érkezik a talajra és rugaszkodik el, előbb utóbb sérülések, és izületi problémák alakulhatnak ki, amit célszerűbb nem megvárni, hanem megelőzni a helyes futótechnika elsajátításával. 

Ezt igazából már általános iskola alsó tagozatban meg kellene tanítani a gyerekekkel a tesiórán, mi a helyes testtartás, és hogyan kell helyesen járni, futni. Anno 25 éve, amikor még én kisiskolás voltam, nekünk ezt nem tanították meg, és sajnos gyanítom, hogy manapság sem ezen van a hangsúly, nem véletlen van annyi gerincferdült iskolás gyerek.

Most, hogy már odakint hideg van, egyre többen használják a futópadot kardió edzésre. Ennek is meg vannak az előnyei, hiszem nem függsz az időjárástól, biztonságosabb, mint a szabadban futni, de ugyanakkor ennek is meg vannak a veszélyei.

A futópadon is figyelni kell arra, hogy elkerüld a sérüléseket, és a legjobb teljesítményt hozhatsd ki magadból. 

2 dolog amire mindenképpen figyelj a futópados edzésnél

a bemelegítés és a levezetés itt ugyanolyan fontos, mint egy erősítő edzésnél. Sokan csak felpattanak a futópadra, majd ha végeztek az adott távval, leugranak róla és már mennek is az öltözőbe. Tudom, hogy mindenki siet, – én is állandóan rohanok – de a kardió edzés előtti átmozgató gimnasztikáról és a futás utáni 5-10 perces levezető gyaloglásról ne feledkezz meg. Emellett soha ne ugorj le azonnal futópadról amint végeztél a futással, ugyanis a futópad használata megboríthatja az egyensúly érzéked, és ha hirtelen leugrasz róla, csúnya balesetek történhetnek. Ezért miután leállítottad a futópadot, állj ki 0,5-1 percre a szélére, és várd meg, amíg rendeződik az egyensúly érzékelésed. Én már láttam jó néhány embert hátast dobni emiatt, mert sietve ugrott le a futópadról. 

figyelj a helyes futásmódra. Főleg kezdőknél tipikus hiba, hogy olyan mozgással kezd el futni, amit egyébként nem csinálna kint a szabadban. Vagy túl kicsiket lép és nagyon előre dől, mert fél, hogy leesik róla vagy éppen túl nagyokat. Ha kezdő vagy, és félsz, hogy leesel róla, akkor egész egyszerűen kapaszkodj, és kezdd sétával és gyorsgyaloglással az edzést, amíg meg nem szokod a futópad használatát. A másik tipikus hiba, amikor valaki futás közben odaveri a lábfejét a szalaghoz. Alkalmazd a gördülő talptechnikát, melynek során a húsos lábközép érinti először a talajt, majd a talp onnan gördül a lábujjak irányába. Ha túlzottan a csontos sarokkal érinted először a talajt futás közben, az nagy megterhelést jelent a gerincnek. Bár a modern , jól párnázott futócipők csökkentik a rázkódás mértékét, de alapvetően megváltoztatják a futótechnikát és hosszú távon a láb statikáját. 

Nekem személy szerint a futópad a kedvenc kardió eszközöm, remek intervall és power kardió edzéseket lehet rajta végezni, különböző eszközök pl. kézi súlyzó, gumiszalag, soft-ball bevetésével. Emellett az állóképesség remekül fejleszthető a futópadon, ha nem csak állandóan egy tempóban futunk, hanem változtatjuk a dőlés szöget, és sebességet is. Arra azért figyelj, hogy soha ne használd a legnehezebb és legmeredekebb fokozaton egyhuzamban 5 percnél tovább, mert szinte biztos sérüléshez vezethet.

Ha bizonytalan vagy kérd edző segítségét, legalább az első 1-2 alkalommal.

És még egy jó hír a futópadokkal kapcsolatosan. Manapság már nagyon jó minőségű és helytakarékos kimondottan otthoni futópadok is beszerezhetőek, így még az edzőterembe sem kell elmenni egy jó kardió edzésért. 

Ha otthoni kardió gépeket keresel, nézz körül az Insportline Hungary oldalán.

Vélemény, hozzászólás?