10 igazság a sporttáplálkozásról

2018.06.27 17:14

Még mindig azt gondolod, hogy a fitt táplálkozás kizárólag a rizs-csirke-brokkoli kombóra korlátozódik?  

Te is azt hiszed, hogy csak szenvedések és lemondások árán tudsz fogyni? 

Én lemondás helyett az átalakításban hiszek! 

Hétvégén tartottuk az első BioTechUSA Légy fitt. Légy büszke. közönség találkozót. 

Nagyon jól éreztem magam, és örültem, hogy személyesen is találkoztunk a csoporttagok egy részével. Meghallgattuk Németh Sándor BioTechUSA táplálék-kiegészítő specialista előadást, tartottam egy közös edzést a csajoknak, majd a résztvevők egy szuperjó ajándékcsomagot is kaptak. 

A közönségtalálkozó után a hétvége a családé volt. Kis Zével fociztunk a kertben, Győrben meglátogattuk a nagymamáékat, vasárnap pedig fitt finomságokat csináltunk. 

Ebédnek sült csirkemell készült zöldborsó pürével, mézes sült sárgarépával és tojással

Receptért katt. a képre:

Desszertnek pedig szerintem az elmúlt időszak legjobb recepjét sikerült összehoznom. 🙂 Isteni finom lett, ráadásul bűntudatmentesen. 

Cukormentes ch csökkentett rumos diós – étcsokoládés kuglófot sütöttem megemelt fehérje tartalommal. 

Receptért katt. a képre:

Sok ember fejében még mindig az a tévhit él, hogy fogyni, alakot formálni kizárólag a „gyúrós”  rizs-csirke-brokkoli kombóval és lemondások árán lehet. Az való igaz, hogy egy súlyvesztő étrendbe nemigen fér bele a hagyományos sült krumpli-rántott hús kombináció egy nutellás palacsintával lefolytva, de a jó hír az, hogy már szinte mindennek meg van az egészségtudatos alternatívája. 

A sült krumplit például édesburgonyával, a rántott húsnál a hagyományos panírt zabpelyhes panírral sütőben sütve, a palacsintánál a fehér lisztet és cukrot zabliszttel és eritrittel helyettesíthetjük, a nutella helyett pedig használhatunk házilag készített csokikrémet.

Gondolj úgy a testedre, mint egy autóra

Az ennivalóból nyerünk energiát. Ez az energia működteti az agyunkat és más szerveinket. Ettől dobog a szívünk, ettől növekednek az izmaink, és gyógyulnak a sebeink. Ettől marad feszes a bőrünk, erős és egészséges a hajunk. Ha nem táplálkozunk rendesen, a testünk idővel leépül és a szervezetünk nem működik megfelelően, alacsony lesz az energiaszintünk, elzsírosodunk, és a szerveink is megbetegedhetnek. 

Gondolj úgy a testedre, mint egy autóra, ami csillog-villog, gyors és erős. Ahhoz, hogy kívül-belül csúcsformában legyen, minőségi üzemanyagra, olajra, ápolókra van szükség.

Ha valamiért elhanyagolod, nem megfelelő minőségű üzemanyaggal tankolod és nem takarítod, ápolod, az állapota romlani kezd. Már nem megy olyan gyorsan, rozsdásodni kezd és az alkatrészek is sorra felmondják a szolgálatot. 

Azt azonban gyakran nem értjük meg, hogy a szervezetünk sem más. Amikor egészségtelen ételekkel tömjük magunkat, nem azt az üzemanyagot adjuk, amitól gyorsan és jól futhatna

Összeszedtem 10 alapelvet a fitt és sporttáplálkozásra vonatkozólag, amit ha szem előtt tartassz, máris nagy lépést tettél az egészségedért, formás testért, valamint sokat javíthatsz a sport teljesítményeden is. 

10 igazság a sporttáplálkozásról

  • az egészségünk, alakunk, sportteljesítményünk 70%-ban a táplálkozásunkon múlik
  • a kalóriák helyett az ételek tápértékére figyelj (szénhidrát, fehérje és zsírtartalomra) 
  • hidratálásra a legjobb alternatíva a tiszta, szénsavmentes víz
  • a zöldségek sokkal táplálóbbak a gyümölcsöknél
  • a jó zsírok fogyasztása növeli az állóképességet és energiát ad
  • a boltban vásárolt sportitalok tele vannak cukkoral és mesterséges adalék anyagokkal. Készítsd magad a sportitalod, friss gyümölcsből és szénsavmentes vízből (hosszútávú edzés esetén plusz szőlőcukor hozzáadásával)
  • minden étkezésed tartalmazza a három alaptápanyagot: jó zsírokat, szénhidrátot és 20 g proteint
  • egy óránál rövidebb edzéshez nincs szükséged sportitalra
  • edzés előtt 3 órával célszerű a főétkezés idejét tenni, majd edzés előtt 30 perccel pedig egy kis étkezést 
  • a finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása alacsony energiaszintet eredményez, súlygyarapodáshoz vezethet, lassítja a regenerálódás folyamatát és gyengíti az immunrendszert.

Vélemény, hozzászólás?