1 gyakori hiba, ami gátolja a fogyást

2015.01.31 16:55

Ma délelőtt egy igen rövid hátedzésre volt időm.

Délután végre utolértem magam a vasalással, és még egy levest is volt időm főzni, plusz sétáltunk egyet a gyerkőccel a napsütésben. Amíg a kis makákó a kádban lubickol, én gyorsan megírom mellette ezt a néhány sort.

Tegnap felhívott egy hölgy, és segítséget kért tőlem.  Ő már mindent megpróbált, de egyszerűen nem tud lefogyni, nem érti mi a baj, mert kb. fél éve odafigyel a táplálkozására, és a kilók mégis makacsul ragaszkodnak hozzá.

„Odafigyelek a táplálkozásra, de mégsem fogyok”

Ez egy alapvető hibaforrás lehet a fogyásban, hogy nincs koncepció az étrendben.

Odafigyel a táplálkozására, kalóriákban gondolkodik, esetleg kerüli a péksüteményeket, nem tesz a  kávéba cukrot,  de ennél tovább nem lát. Nem tudatosul benne az étrend megtervezésének fontossága, és igazából azt sem tudja, hogy mit, mikor és miből mennyit kellene ennie ahhoz, hogy legalább beinduljon  a fogyás.

Mielőtt bármilyen diétába kezdenél, a legfontosabb, hogy a kivitelezéshez szükséges infokat gyűjtsd be, tudd mit csinálsz és miért, különben teljesen felesleges lesz minden erőfeszítés, és még az is előfordulhat, hogy a végeredmény rosszabb lesz, mint a kiindulási állapot. Általában az „odafigyelek a táplálkozásomra” -hoz társul a megszállott kardiózás.

A fogyás elsődlegesen az étrenden múlik, hiába kardiózik valaki napi szinten akár, ha utána mindenféle kajával teletölti a gyomrát, azzal a jelmondattal, hogy én már előre ledolgoztam a kalóriákat.

Tartós fogyás éhezés nélkül

Ha tartósan szeretnél fogyni, és éhezés nélkül elérni a célodat, akkor számolgass egy kicsit az elején. Tervezd meg az étrendedet, és helyezd a hangsúlyt a minőségre. Ne kalóriákban gondolkozz, hanem tápanyagokban. Mennyi fehérjére, szénhidrátra és zsírra van szüksége a szervezetednek ahhoz, hogy beinduljon a fogyás. 

Mennyit egyél ahhoz, hogy beinduljon a fogyás? Erről olvass tovább ITT.

Ugyan számos „csoda” diéta kering az interneten, ami 2 nap alatt lapos hasat, és minimum 5 kg fogyást ígér, de ezek egyrészt hosszútávon tarthatatlanok, egyoldalúak, amelyek az egészségre is veszélyt jelenthetnek, emellett ha egy ilyen előírt „csoda” étrendet kezdesz el követni, megint ott vagy, hogy sehol, ugyanis nem tudod mit, miért csinálsz, mi zajlik a szervezetedben, így egy idő után tuti visszatérsz a jól bejáratott, lisztes-cukros, hagyományos táplálkozáshoz, a kilók pedig maradnak.

Szánj az elején egy kis időt az étrend tervezésre, olvass utána, hogy miért van szüksége a szervezetednek szénhidrátra, fehérjére és zsírra egyaránt, így tudod, hogy mit miért csinálsz, és követheted, hogy mire hogyan reagál a szervezeted, ami a tartós fogyás egyik alapja.  

Ha szeretnél személyre szabott étrendet és edzéprogramot kattints a képre:

Vélemény, hozzászólás?