1 bevált módszer, amellyel megduplázhatod a leadott kilók mennyiségét

2015.10.16 16:25

Ma az edzésben pihenő napom van, minden másban szokás szerint pörgés. A héten már túl vagyok 1 súlyzós, 2 súlyzós + 20 perc kardió és egy 40 perces kardió edzésen. Holnap reggel  8-kor pedig a Viadukt Sprotközpontban egy 1 órás intenzív Fat control edzéssel zárom a heti edzéseket. Jövőhéten folyt.köv.

Nem tudom mikor ettem utoljára szendvicset, de ma az Aldiban megláttam a tökmagos bucit és mivel off szezon van, úgy döntöttem nem fogok ellenállni és ez lesz az ebédem. 🙂

3 szelet zsírszegény pulykamell sonkával, 1 vékony szelet zsírszegény sajttal és salátával pakoltam meg. 

Ez is bekerült a Táplálkozás és edzésnaplóba. 🙂 

Az előző bejegyzésemben írtam egy cikkről, amiben a cikk megírója szerint fogyni igenis csak éhezéssel lehet, más módszer nem létezik a tuti fogyásra. 

Ez szerintem elég merész kijelentés volt a részéről, viszont abban egész biztos vagyok, hogy rajta kívül sokan gondolkoznak még hasonló szellemben. 

Egy általam és mások által is jól bevált módszer egy tudatos, egészséges életvitel kialakítására és vele együtt az egészséges és tartós fogyásra éhezés nélkül, a Táplálkozási és edzésnapló vezetése. 

Teljesen felesleges koplalni és étkezéseket kihagyni, elég ha pontosan feljegyzed a naplóba, hogy mikor, mit, miből mennyit ettél és szinte biztos, hogy többet fogsz fogyni, mintha nem vezetnéd a naplót. 

Erre vonatkozólag már kutatásokat is végeztek,amiben túlsúlyos és elhízott nők fogyókúrázási szokásait figyelték meg. Azok akik táplálkozási és edzésnaplót vezettek legalább 3 kilóval többet fogytak, mint akik nem írták étkezéseiket és edzéseiket. Az étkezések kihagyása viszont nem vezetett eredményre, ugyanis akik ritkították étkezéseiket, 3 és fél kg-val kevesebbet fogytak, mint akik rendszeresen étkeztek. 

Milyen elven működik  a napló módszer?

  • A táplálkozási napló segít betartani a diétát. 
Ahhoz hogy valaki tartósan fogyjon elengedhetetlen egyfajta tudatosság, hogy számon tartsa mit eszik és mennyit és ez milyen arányban van kitűzött céljaival. Szinte lehetetlen úgy étrendet váltani, hogy a diétázó ne figyelne oda, hogy mit eszik.
  • A táplálkozási és edzésnapló tudatossá tesz
A fogyás már ott halálra van ítélve és tuti bukta az egész, ha irreális és nagyon távlati célokat tűzünk ki magunk elé. Pl. egy 100 kg.os ember nem tud egyik napról a másikra lefogyni 50 kg-osra. Ez a nagymértékű súlyvesztés, akár évekbe is telhet és  külső segítségre is szükség van. A jó hír viszont az, hogy már akár 5-10%-os súlycsökkenés is óriási egészségügyi javulást okoz.
Ha naplót vezetünk nemcsak a távlati célok lebegnek a szemünk előtt, hanem a napi, heti célok is, a részeredmények sikerei pedig napról napra tovább motiválnak minket. 
  • A táplálkozási napló „féken tart”
Ha pontosan vezeted a naplót és teljesen őszinte vagy magadhoz (márpedig miért ne lennél őszinte, nem igaz?) sokszor nem is olyan egyszerű lelkileg, mint amilyennek látszik, hiszen minden egyes elfogyasztott falattal szembesülnöd kell.
Ha pontosan leírjuk, hogy mit eszünk, alaposabban végig gondoljuk, hogy valóban szükségünk van e még arra az utolsó szelet sütire vagy darab kekszre. Úgy gondoljuk, hogy néha-néha megérdemlünk egy kis kényezetetést, amit hajlamosak vagyunk később elfelejteni és nem kompenzálni némi mozgással, aztán nem értjük, hogy miért szorít a nadrág.
Az önmonitorozás már régóta bevett gyakorlat a kognitív viselkedésterápiában, ahol evidenciaként kezelik, hogy ez a lépés megkönnyíti a célok elérését. 
Így vezesd a táplálkozási naplót:
  • Legyél magaddal nagyon őszinte és írj fel minden egyes falatot amit megettél az utolsó darab kekszig!
  • Legyél precíz! Ne csak étel nevét írd fel, hanem az adagokat, darabszámokat is.
  • Írj részletes bejegyzést, és írd fel nap végén, hogyan érezted magad! A közérzeted, egészségi állapotod ugyanis nagyban befolyásolja a táplálkozásod is.
  • Edzéseid során írj fel minden gyakorlatot amit elvégeztél és írd fel edzés végén, hogyan érzed magad!
  • Legyél következetes és vidd magaddal a Tápálkozás és edzésnaplód!

Vélemény, hozzászólás?